Hilkka Rahikainen
Hilkka Rahikainen (oik. Hilkka Rahikainen-Haapman, s. 1935)[1] on designyhtiö Marimekossa työskennellyt yhtiön visuaalisesta ilmeestä vastannut taiteellinen johtaja. Rahikainen kuuluu designtalon historiassa vähemmälle huomiolle jääneisiin, vaikka hänen vaikutuksensa yhtiöön oli merkittävä.
Marimekon perustaja Armi Ratia palkkasi Hilkka Rahikaisen vuonna 1961.[2]
Ratian pojan Ristomatti Ratian mukaan Rahikainen loi Marimekon visuaalisen ilmeen ja vastasi siitä. [3] Lisäksi hän suunnitteli yritykselle kankaita ja pikkutavaroita.[4] Eri yhteyksissä Rahikaista on tituleerattu niin taiteelliseksi johtajaksi kuin suunnittelujohtajaksi.
Rahikaisesta sanottiin, että hän oli "yksi niistä harvoista, jonka tyylitajuun Ratia täysin luotti. Se on erityisansio, jonka muut muistavat edelleen mainita". Rahikaista kuvaillaan myös Ratian "luottonaiseksi". [5]
Armi Ratian jälkeen Marimekon johdossa ehti olla useampi lyhytaikainen toimitusjohtaja, kunnes vuonna 1991 rahoitusvaikeuksiin ajautuneen yhtiön osti Kirsti Paakkanen. Hänkin arvosti Rahikaista paljon Marimekko – suuria kuvioita -kirjan mukaan [6] Paakkanen antoi Rahikaiselle kunnian Marimekon klassikkokankaiden uudelleenkeksimisestä 1990-luvun lopulla.
Julkisuudessa Hilkka Rahikainen on ollut omasta halustaan esillä vain vähän. Esimerkiksi vuonna 2015 ilmestyneeseen Into-kustannuksen Marimekko – suuria kuvioita -teokseen Rahikainen ei antanut haastattelua.
Suomen Kuvalehteen Rahikainen antoi haastattelun vuonna 1991. Siinä hän luonnehti työtään Marimekossa kertomalla, että "se oli intuitiivista päivän ja tilanteen mukaan liikkuvaa tietoa. Se oli kuin nahkojen sisällä olevaa tietoa samalla tavalla kun ihminen on minä itse, mutta kasvaessaan, vanhetessaan, ympäristön muuttuessa täytyy sen minä itsen kulkea mukana kaikessa hukkaamatta sitä itseään". Vuonna 1986 Rahikainen oli mukana toimittamassa Marimekon siihenastista taivalta käsitellyttä teosta Marimekkoilmiö.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Koivuranta Esa, Pehkonen Kati, Sorjonen Tuija ja Vainio Anniina: Marimekko - suuria kuvoita. Into-kustannus.
- Marimekko - tarinan naisesta, yrityksestä ja kuolemasta. Suomen Kuvalehti 28/1991.
- Rahikainen-Haapman Hilkka, Kaarakka Eeva ja Vuorimaa Marja-Terttu: Marimekkoilmiö. Amer-yhtymä.